De meest gestelde vragen over… glasvezel in het algemeen

Algemene vragen over glasvezel

“Wat is glasvezel eigenlijk?”

Glasvezel is een draadje van glas dat nog dunner is dan een haar. Door dit draadje wordt licht gestuurd; licht van een laser. Dit laserlicht is veel sneller dan een elektrisch signaal door een koperkabel. Daardoor is glasvezel internet supersnel en heeft het een zeer grote bandbreedte. Bij een glasvezelverbinding wordt er een oranje buis gebruikt waarin heel veel glasvezeldraadjes zitten. Bestanden naar het internet versturen gaat veel sneller dan met internet via ADSL, VDSL en kabel.

“Mb, Mbit.. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee?”

De twee afkortingen lijken op elkaar,  maar zijn niet hetzelfde. Het is daarom lastig om soms een keuze te maken bij je internetabonnement. Daarom kort de verschillen op een rij:

  • Mbit is de eenheid waarmee je de snelheid van een internetverbinding uitdrukt.
  • MB gebruik je om de grootte van bestanden en opslagmediums aan te geven.
  • MB is groter dan Mbit.
  • In één MB passen 8 Mbit/s.

“Wat is het verschil tussen particuliere en zakelijke glasvezel aansluitingen?”

Er zijn een aantal belangrijke verschillen als het aankomt op een particuliere of zakelijke aansluitingen:

  • Bij particuliere aansluitingen is het vaak noodzakelijk dat de gehele buurt of omgeving ook een glasvezelaansluiting wilt en krijgt. Zo’n initiatief, dit wordt bijvoorbeeld gedaan door een vraagbundeling. Bedrijven kunnen echter ook individuele aansluitingen aanvragen, waardoor de kosten vaak ook wat hoger uitvallen.
  • De oplostijd van storingen is vaak korter dan in het particuliere segment vanwege de zakelijke SLA die afgesloten is.
  • Bij particulieren kan er gekozen worden voor een aantal vaste pakketten waar men uit kan kiezen, terwijl bij zakelijke aansluitingen de klant kan kiezen uit een veel uitgebreider aanbod van diensten die gericht zijn op het bedrijf.
  • Een zakelijke klant wordt aangesloten op een zakelijk glasvezelnetwerk. Deze is compleet gescheiden van het particuliere netwerk.

Benieuwd of glasvezel ook bij jou al mogelijk is? Doe de postcodecheck op onze website of neem contact op via info@breedbandarnhem.nl – 026 20 20 200

Toon locatie op kaart